14.5.2024
Hygga Flow toiminnanohjausjärjestelmä ja sitä myötä uusi toimintamalli otettiin käyttöön suun terveydenhuollossa lokakuussa 2017. Käyttöönotto sujui mutkattomasti muuttaen entisiä toimintatapoja sujuvammiksi ja helpommiksi myös henkilöstölle. Hyggan palvelutiimin tuella Kehräksi nimetty toimintamalli on otettu hienosti vastaan henkilöstön ja asiakkaiden keskuudessa.
Kehrä on alueella uusi suun terveydenhoidon toimintamalli, jossa eritoten perusterveiden aikuisten asiakkaiden koko hammashoito pyritään tekemään yhdellä käynnillä. Tällä tavalla asiakasvirtaa pystytään ohjaamaan aiempaa tehokkaammin, eikä hoidossa tarvitse käydä useita kertoja. Jo aloitusviikon potilaista 70 %:lla tarvittava hoito valmistui yhdellä käynnillä. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä Kehrä- ratkaisuun ja positiivista palautetta on tullut Porin henkilöstölle paljon. Ja ei olekaan ihme, sillä Porin yksikössä oli kevään 2024 Benchmark-tapahtumassa Suomen korkein kerralla kuntoon prosentti asiakkuuksiemme keskuudessa.
Hyggan palvelutiimin toimintaa kiitellään Satakunnan hyvinvointialueen suunnalta hyväksi ja nopeaksi, apua ja neuvoa on saatu aina tarpeen mukaan. Muutoksen ovat huomanneet myös heidän asiakkaansa. Heti toiminnan alkuvaiheessa asetettiin Hyggan kanssa yhteistyössä tärkeimmäksi tavoitteeksi jonojen purkaminen. Jo ensimmäisen kuukauden aikana jonotusaika puolittui puolesta vuodesta kolmeen kuukauteen.
Henkilöstö kokee Hyggan toimintamallin muuttanen heidän työnkuvaansa entistä monipuolisemmaksi ja palkitsevammaksi. ”Suuhygienistit toimivat välillä hoitajina, ja hammaslääkäri/hoitajaparien vaihtelut tuovat mukavaa piristystä työhön. Täydentäjän tärkeä rooli sujuu hyvin uuden mallin ansiosta, ja helpottaa siten hoitajien työtä.” Osaaminen kehittyy, kun työnkuvaa pääsee laajentamaan. Työn monipuolistumisen lisäksi kiireen tunne on vähentynyt. Ammattilainen voi keskittyä ydinosaamiseensa rauhassa, edistäen potilaan laadukasta hoitoa ja huolellista tekemistä.
Koronaepidemia on vaikuttanut suun terveydenhuollon toimintaan myös Satakunnan hyvinvointialueella. Maaliskuun 2020 puolen välin jälkeen kiireettömän hammashoidon ajat jouduttiin peruuttamaan ja tulevat hoidot suunnittelemaan niin, että ne voitiin toteuttaa poikkeustilanteessa turvallisesti.
Tutustu Porin suun terveydenhuollon päivystysluonteisiin toimintaan ja lue nykyisen Satakunnan hyvinvointialueen vastuualuejohtajan (ent. johtava ylihammaslääkäri) Katja Lepistön sekä vuoropäällikkö Jaana Ojalehdon haastattelu tästä.
Porin kaupungin kokemuksiin Hygga Flow-mallista voit tutustua myös alla olevan videon muodossa.
Rauman kaupunki valitsi Hyggan toimintamallin oman suun terveydenhuollon yksikkönsä toimittajaksi vuonna 2016. Paikallisesti Halssi -nimen saanut suun hoidon toimintamalli otettiin käyttöön tammikuussa 2017. Malli toimii normaalin vastaanottotoiminnan ohessa ja sen pyrkimyksenä on hoitaa yhdellä hammashoidon käynnillä mahdollisimman paljon kerralla kuntoon.
Asiakkailta on tullut paljon positiivista palautetta Hyggan toimintamallin käyttöönoton myötä. ”Jonot ovat haihtuneet ja asiakkaat pääsevät huomattavasti aiempaa nopeammin hammashoitoon! Asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä uudistukseen.” iloitsee Satakunnan hyvinvointialueen eteläisen palveluryhmän ylihammaslääkäri (ent. vastaava hammaslääkäri) Kati Isotupa. Asiakkaiden onnistuneeseen asiakaskokemukseen vaikuttaa myös kasvanut hyvinvointi henkilöstön keskuudessa.
Hyggan toimintamalli on herättänyt erityistä kiitosta henkilöstölähtöisyydestään työpaikalla. Perinteisessä mallissa työparit pysyvät työpaikoilla useimmiten samoina. Hyggan toimintamallissa ensimmäinen vapaa ammattilainen valikoituu vastaanottamaan potilasta, satunnaisen työparin kanssa. ”Yhteishenki on kasvanut työpaikalla! Ennen monet olivat sivuhoitoloissa aina saman työparin kanssa ja näkivät muita työkavereita vain palavereissa. Nykyään työparit vaihtuvat ja työkavereita näkee enemmän: tämä tuo merkittävästi uutta intoa ja ideoita työhön.” kiittelee Isotupa.
Henkilöstölle on myös tärkeä etu, että hoitoaikaa on mahdollista säädellä myös hoidon aikana. ”Työstressi vähentyy ja keskittyminen ei mene aikataulun murehtimiseen. Voin tarvittaessa myös vähentää aikaa suunnitellusta, jolloin kliininen aika voidaan hyödyntää paremmin. Paremman työrauhan myötä hoidon laatu pysyy erinomaisena.” kertoo Isotupa hoitoprosessista.
Yle uutinen 14.12.2021 Kysely: Raumalaiset aiempaa tyytyväisempiä kotikaupunkiinsa, eniten kasvanut tyytyväisyys hammaslääkäripalveluihin